Menu Sluiten

Joseph Cuypers Fietsroute

Joseph Cuypers is de architect van de KoepelKathedraal, maar daarnaast heeft hij nog veel meer ontworpen. In Haarlem, Heemsteden, Aerdenhout, Overveen en Bloemendaal zijn er meerdere huizen en andere objecten van zijn hand. We hebben een fietstocht uitgezet van zo’n 26 km met start en finish op het Bisschop Bottemanne plein voor de Nieuwe Bavo, die je langs werk van Joseph Cuypers voert.

Hier is een gpx bestand downloaden, waarmee je de fietsroute kan volgen: Joseph Cuypers fietsroute gpx

En hier vind je de routeomschrijving met gedetailleerde kaartjes: Joseph-Cuypers-fietsroute.pdf

Dit zijn de Joseph Cuypers locaties op de route:

Koorstraat 3, Haarlem. Woonhuis aan de andere kant van de Leidsevaart. Uitzicht op de Bavo.Verder nog te melden, dat de originele houtopslag voor de bouw er nog steeds staat en te zien is van de openbare weg tussen de Noorder Emmakade 27 en 29. Verder liggen hier 2 woningen van kunstenaars die in de Nieuwe Bavo hebben gewerkt: Eerste Emmastraat 18, Frans Loots en Eerste Emmastraat 14, Johannes Maas.

Heemsteedse Dreef: Ontworpen door Joseph Cuypers met ruimte voor een tramlijn, waar nu een groenstrook ligt. In deze groenstrook staan 100 verschillende boomsoorten.

Berkenlaan, Heemstede: Stratenplan (ook Julianaplein en Eikenlaan) van dit wijkje ontworpen door Joseph Cuypers. Sociale woningbouw in de Berkenlaan met motto NOVA & ETERA. Huizen met individuele namen, (zie bijv. #23, de Moor)

Postlaan 1, Heemstede: Voormalig postkantoor, zie gevelsteen.

Raadhuisplein 1, Heemstede: Gemeentehuis van ±1900.

Valkenburgenplein 1, Heemstede: Onze Lieve Vrouw Kerk in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen met zijn zoon Pierre Cuypers.

Herfstlaan 3, Heemstede: Ingang begraafplaats met ambtswoning, kantoor en Aula in Art Deco stijl. Daarna verder naar de van Merlenlaan met zicht op de achterkant van het raadhuis.

Nachtegaallaan 7, Aerdenhout: Woonhuis, net zichtbaar van de weg.

Sparrenlaan 9, Aerdenhout: Noodkerk en Pastorie.

Oosterduinweg 260, Aerdenhout: Woonhuis, Vredeoord.

Oosterduinweg 254, Aerdenhout: Woonhuis, de Distel. Verderop langs het landgoed Elswout met goed uitzicht op de nieuwe Bavo.

Ruysdaelweg 18, Overveen: Woonhuis van het jaar MCMIII.

Middenduin en daalseweg 29: Bloemendaal: Zeer goed zichtbaar

Middenduin en daalseweg 12: Bloemendaal: Prachtig en prominent woonhuis.

Rijperweg 10, Bloemendaal: Woonhuis van 1910.

Huygens Backerlaan 2, Bloemendaal: Villa de Heerd gelegen naast het vorige woonhuis.