Menu Sluiten

De Vriendenkring van de Koepelkathedraal

Het streven van de Vriendenkring is om de schoonheid van de Koepelkathedraal steeds weer onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen. Daarvoor worden jaarlijks lezingen en excursies georganiseerd.

De Vriendenkring van de Koepelkathedraal heeft bijgedragen aan de restauratie van de kathedraal.
Zij hebben de decoratie van de Doopkapel mogelijk gemaakt: de lichtschaal in de nok, de glassculpturen in de timpanen, de ramen in de entree naar de kerk, de doopvont met de bloemen. Zonder die doopkapel was de kathedraal een andere kathedraal geweest. Dan was er geen slak te zien geweest, geen vis, geen paradijsvogel, geen schelpen op de schaal waaruit het water op het kind gesprenkeld wordt, als symbool van een leven van hoop. Meer informatie over de Doopkapel decoratie kan u hier vinden: LevendWater

Zo zijn er in de afgelopen jaren lezingen gehouden over de relatie tussen Joseph Cuypers, de architect van de kathedraal, en zijn vader Pierre Cuypers, de architect van onder andere het Rijksmuseum, over kathedralen in Nederland, over de betekenis van beelden en schilderingen in kerken, over de restauratie van de kerk en vele andere. Er waren excursies naar: Beursplein 5 in Amsterdam, het belangrijkste wereldlijke bouwwerk van Joseph Cuypers, naar het Rijksmuseum en naar kerken, gebouwen en huizen van Joseph Cuypers in Heemstede en omgeving.